Vuoden Uusperhe -patsas myönnetty Taija Koski-Niemelälle ja Teemu Niemelälle

Suomen Uusperheiden Liitto ry:n hallitus on myöntänyt Vuoden Uusperhe –patsaan Taija Koski-Niemelälle ja Teemu Niemelälle heidän tekemästään työstä uusperheiden eteen.

Suomen Uusperheiden Liitto ry:n vertaisohjaajapari Taija Koski-Niemelä ja Teemu Niemelä palkittiin 2.12.2014 Väestöliiton Perheaikaa.fi-sivustolle kehittämästä, uuspareille suunnatusta Voimaa uusperheen arkeen -verkkokurssista. Tunnustuksena parille luovutettiin uusperheen parisuhdetta kuvaava Symbioosi-patsas. Patsas luovutettiin Perheaikaa.fi -projektin päätöstilaisuudessa.

Koski-Niemelän ja Niemelän luoman Voimaa uusperheen arkeen -verkkokurssin aikana rakennetaan perustuksia uusperheen perheytymiselle ja etsitään ratkaisuja eteen tuleviin haasteisiin. Kurssi koostuu seitsemästä osa-alueesta, joihin uusparit voivat tutustua haluamassaan järjestyksessä. Kaikki teemat sisältävät artikkeleita, videoita sekä tehtäviä. Kurssille osallistuminen on maksutonta sekä ajasta ja paikasta riippumatonta. Kurssin osoite: https://www.perheaikaa.fi/nettikurssit/.

Uusperheet ovat yhä yleisempi perhemuoto maassamme

Tilastokeskuksen mukaan (2013) 10.4 % kaikista alle 18-vuotiaista lapsista elää uusperheessä. Lapsen viikonloppukoteja ei kuitenkaan tilastoida uusperheiksi, sillä tilastot määrittelevät lapsen kodiksi sen, jossa lapsi on kirjoilla. Myöskään kotona kirjoilla olevia täysi-ikäisiä lapsia ei tilastoida uusperheiden lapsiksi. Todellisuudessa uusperheen arki koskettaa suurempaa määrää suomalaisia lapsiperheitä kuin tilastoista voidaan päätellä.

Uusperheet tarvitsevat tietoa ja tukea

Uusperhe tarvitsee toimiakseen tukea etenkin uusperhettä perustaessa ja sen ensimmäisten vuosien aikana. Muuttunut perhetilanne vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin. Vanhemmuus, isä- ja äitipuolena oleminen, lasten tapaamisiin liittyvät haasteet ja lukuisat perheen ulkopuolelta tulevat paineet aiheuttavat uusperheissä tuen tarvetta.

Yhteiskuntarakenteemme perustuu monilta osin ydinperhemallin tukemiseen, vaikka monimuotoisten perheiden määrä on koko ajan kasvussa. Myös eron jälkeiseen yhteistyövanhemmuuteen on herätty järjestämällä erilaisia tukimuotoja eronneiden perheiden vanhemmille ja lapsille. Yksilön kannalta tilanne on kuitenkin uusi, kun eron jälkeen solmitaan uusi parisuhde. Tähän uuden perheen muodostumisvaiheeseen liittyy usein kasvavaa tuentarvetta kaikilla uusperheen jäsenillä.

Lisätietoja ja yhteydenotot: Pekka Larkela, toiminnanjohtaja, puh. 040 596 0165, s-posti: [email protected].