Arjen pienet onnistujat

Arki on tasapainottelua hyvien ja huonojen kokemusten, onnistumisten ja turhautumisten sekä toivon ja epätoivon välillä. Mitä enemmän arjessa on vaikeuksia, sitä suurempi riski on, että ne pienet onnistumiset jäävät huomaamatta. Ja juuri näissä tilanteissa niillä olisi tärkeä merkitys sille pienelle onnistujalle. 

Onnistumiset pitävät yllä yrittämishalua ja luovat toivoa. Yhtä onnistumista yhdeksän epäonnistuneen yrityksen joukossa ei pidä nähdä sattumana, vaan ottaa siitä kaikki irti.

Mitkä seikat vaikuttivat siihen, että juuri tällä kertaa onnistuit – ja miten osaat toimia näin jatkossakin?

Oppiminen on tehokkainta onnistumisten kautta, ja tämä korostuu erityisesti ADHD-oireisten lasten kohdalla. Onnistumiset ja niistä saadut palautteet antavat lapselle myös paljon tietoa siitä, minkälaista käyttäytymistä halutaan enemmän. Lapsi itse ei aina omaa osaamistaan ja hyviä taitojaan huomaa, vaan ”se ärsyttävä ärrävika on noloa ja vaikuttaa koko puheeseen”. Hänhän kuitenkin osaa ne 24 muuta kirjainta!

Mikäli lapsi joutuu toistuvasti kohtaamaan tilanteita, joissa hän ei kykene vastaamaan odotuksiin ja mukauttamaan omaa toimintaansa siten, että kokisi onnistuvansa, kuormittaa se hänen psyykkisiä voimavarojaan. Monet neuropsykiatriset häiriöt heikentävät lapsen kykyä selviytyä stressitilanteista ja käsitellä pettymyksiä, mikä puolestaan lisää vaikeuksien kasautumisen ja psykiatristen häiriöiden riskiä.

Me vanhemmat ja ammattilaiset voimme auttaa lasta onnistumaan ja ennen kaikkea huomaamaan omat onnistumisensa

Avun ja ohjauksen tarpeessa ovat erityisesti ne lapset, joiden on vaikea suunnata tarkkaavuuttaan ja suodattaa häiritseviä impulsseja, sekä joiden on vaikea lukea sosiaalisia tilanteita. Mitä enemmän jäsennämme sitä tilaa, jossa toiminta tapahtuu, käytämme selkeitä ja suoria ohjeita, autamme lapsen huomiota suuntautumaan oikeisiin asioihin, annamme toimintavaihtoehtoja ja huomioimme pienetkin onnistumiset, sitä varmemmin lapsi osaa toimia oikein.

Arjen pieni onnistuja on tavattoman ylpeä itsestään, kun huomataan ja kehutaan siitä, että tänään hän keräsi kaupassa ostoskärryyn vain ne sovitut tavarat ja auttoi vielä pakkaamisessakin! (eikä sännännyt yksin kassajonosta omille teilleen kauppakeskuksen ihmeelliseen maailmaan). 

 

Kirjoittaja Silve Serenius-Sirve on psykologi ja Adhd-keskuksen yksikönjohtaja
 

Kommentoi »

Kommentit

Kommentoi: