Rohkeat vanhemmat antavat äänen ja kasvot huostaanotoille

Kansalaisyhteiskunta. Se on kaunis sana, joka usein toistuu juhlapuheissa. Sillä tarkoitetaan kansalaisten omaa järjestäytymistä ja aktiivisuutta yhteisten asioiden hoidossa. Usein kansalaisyhteiskunta on myös synonyymi sille, kuinka järjestöt ja vapaaehtoiset hoitavat ne huolenpitotehtävät, joihin kunnat eivät kykene.

Ilmassa on kuitenkin myös aitoa innostusta ja rohkeutta tarttua vaikeisiin aiheisiin. Oman lapsen huostaanoton kokeneet vanhemmat ovat tähän asti olleet hyvin hiljaa. Näitä vanhempia on varovaisen arvion mukaan keskikokoisen suomalaiskaupungin verran. On huolestuttavaa, että näin suurelta ihmisjoukolta on puuttunut äänitorvi. Kansalaistoiminta vaatii aina pioneerinsa, eikä etujoukkojen asema ole helppo. Sijoitettujen lasten vanhempien oma yhdistys Sukupuu ry on tehnyt tärkeää pohjatyötä Jyväskylän seudulla, mutta tarvetta on myös valtakunnalliselle vanhempainjärjestölle. Vaikuttaminen vaatii aina yhteisrintamaa.

Yksi tärkeä kannustin on se, että lainvalmistelussa ja muussa julkisen sektorin toiminnassa osataan yhä paremmin kuulla asianosaisia. Mutta kuka voi äänellään edustaa vanhempia? Sosiaali- ja terveysministeriön lastensuojelulakia uudistava työryhmä kuuli marraskuussa huostaanoton kokeneita vanhempia suullisesti. Työryhmä pyysi myös VOIKUKKIA-verkostohankkeen apua niin vanhempien rekrytointiin kuin kirjalliseen kyselyyn. Vain 10 päivää voikukkia.fi-sivuilla auki olleeseen kyselyyn tuli peräti 57 vastausta. Vanhemmat ovat valmiita vaikuttamaan heti kun heille tarjotaan siihen mahdollisuus.

Silloin on taottava kun rauta on kuumaa. VOIKUKKIA-verkostohankkeessa on mukana aktiivisia kokemusammattilaisia, jotka yhä useammin pääsevät mukaan seminaaripuheenvuoroihin ja työpajoihin. Kevättalvella 2013 toimintansa aloittavat VOIKUKKIA-VanhempainRaadit, joissa pohditaan uusia avauksia vanhempien kansalaistoiminnalle.

Ilman vanhemman ääntä VOIKUKKIA-hankkeen vaikuttamistyö jäisi torsoksi. Ilahduimme siksi erityisesti, kun meille tarjoutui mahdollisuus tehdä markkinointivideo kovan luokan ammattilaisten kanssa. Valitsimme aiheeksi vanhempien omat kokemukset huostaanotosta ja tuen tarpeesta kriisitilanteessa, sekä selviytymisen vaikeasta elämäntilanteesta. Saimme nopealla aikataululla mukaan kolme rohkeaa äitiä antamaan kasvonsa kokemuksille. VOIKUKKIA-videon ensi-ilta on voikukkia.fi-sivuilla helmikuussa.

Lisätietoa huostaanotettujen lasten vanhempien vaikutusmahdollisuuksista:
www.voikukkia.fi/materiaalit/tietoa-ja-tukea-vanhemmille/vanhemman-vaikutuskanavat


Kirjoittaja Pia Söderholm toimii VOIKUKKIA-hankkeen projektikoordinaattorina

Kommentoi »

Kommentit

mahtava asia.lapsia otetaan huostaan väärin perustein ja sioitetaan rahan keruu paikkaan jossa ei olen sen paremmat olot kun kotonakaan.

Kirjoittaja: Marja
Aika: 10.02.2013

Kun lapsi joutuu syystä tai toisesta lastensuojelun asiakkaaksi, se aiheuttaa vanhemmissa monenlaisen tunne kirjon. Kukaan ei tarjoa vanhemmille tietoa omista oikeuksista vaan tieto on etsittävä itse. Laki on jäykkä ja vanhanaikainen eikä anna variaatio mahdollisuuksia edelleenkään avopalveluiden suhteen ja toisaalta huostaanottoa pidetään autuaaksi tekevänä viranomaisten silmissä. Joissain tapauksissa turhaa rahan haaskausta, koska pärjättäisiin paremmin lisäämällä avopalveluita.

Kirjoittaja: Rita
Aika: 01.03.2013

Kommentoi: