”Saanks mä tulla tänne uudestaan?”

Sain viettää yhden kesäpäivän kouluikäisten adoptiolasten tapaamista vetäen. Päivän aikana kuulin mm. seuraavia lauseita:

"Anna mä opetan yhden leikin! Sen nimi on kuuma peruna."
"Saanks mä maistaa tota taikinaa?"
"Ai ootko säkin adoptoitu?"
"Me ollaan samasta paikasta adoptoituja!"
"Ai adoptoidaanko Kiinastakin?"
"Anna mä tuun sun reppuselkään."
"Me löydettiin se geokätkö! Puol tuntia etsittiin ja sitten me löydettiin se, mä ja toi mun kaveri!"
"Saanks mä tulla huomenna tänne uudestaan?"

Päivän jälkeen lauseet jäivät pyörimään mieleeni. Oliko tosiaan noin helppoa saada vertaisuuden riemut aikaan? Eihän me ohjaajat tehty paljoakaan. Ei, ei se niin ollut. Kyllä tuota päivää suunniteltiin etukäteen huolella. Ei ollut sattumaa, vaan ihan tarkoituksella, päivä alkoi tutustumisleikeillä ja jatkui vuorotellen ryhmätöinä ja koko porukkana toimien. Päivän ohjelmasta löytyi paloja rauhallisille näpertäjille, kuin vauhdikkaille vilistäjillekin.

Voin luottaa siihen, että kokoamalla tietyn vertaisryhmän yhteen, tuuppaamalla heitä hellästi eteenpäin ohjatulla tekemisellä, voidaan saada aikaan ihmeitä. Arkisista lähtökohdista kumpuavia kohtaamisia, joille tulee suurempikin merkitys. Olkoon se sitten oman identiteetin vahvistuminen, arjessa jaksaminen tai kinkkiseen elämäntilanteeseen vinkkien saaminen. Perheiden jäsenet vauvasta vaariin, adoptiopolun eri vaiheissa kulkevat, hyötyvät vertaisuudesta.

Turhaan ei Adoptioperheet ry järjestä pääosin vapaaehtoisvoimin vertaisryhmätapaamisia. Vuosittain tapaamisia on yli 200 ympäri Suomen ja niihin osallistuu ainakin 730 perhettä.

 

Kirjoittaja Anu Sauliala on Adoptioperheet ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, joka saa mahdollistaa perheiden vertaistapaamisten toteutumista, laadukkaan lehden tekemistä ja adoptioperheiden etujen valvontaa vapaaehtoisten voimin. Adoptioperheet ry:llä on yli 3000 aikuisjäsentä. Vuosittain noin 180 perhettä tarjoaa perheen uudelle adoptiolapselle, niin kansainvälisen kuin kotimaisen adoption kautta.

Adoptioperheet ry on mukana Kaikkien perheiden Suomi -projektissa, joka parantaa monimuotoisten perheiden asemaa ja palveluita tiedottamalla, kouluttamalla ja vaikuttamalla lainsäädäntöön.

Kommentoi »

Kommentit

Kommentoi: