Soseista sormiruokaan

Vauva ei ole kiinnostunut ruoasta – mitä tehdä?

Kiinteiden ruokien aloittaminen on jännittävä vaihe kaikkien perheiden elämässä.  Osa vauvoista aloittaa soseiden maistelun kiinnostuneesti ja ruokamäärät kasvavat vauhdilla. Mutta mitä tehdä vauvan kanssa, joka nipistää suun suppuun, päristelee rakkaudella kokatut sörsselit pitkin keittiötä ja työntää lautasen pois?  Tässä muutamia vinkkejä vauvan motivoimiseen.

1. Syökää yhdessä
Vauva tarkkailee kiinnostuneena ympäristöään ja seuraa vanhempien ja sisarusten mutustelua. Istuta lapsi pöytään niin, että hän näkee esikuvansa. Ystävien soseita syövät vauvakaverit voivat olla loistavaa oppiseuraa.

2. Ilmapiiri innostaa
Rohkaise lasta maistamaan ja kehu häntä jokaisesta lusikallisesta. Älä pakota tai juksaa lasta syömään lelujen avulla. Kerro lapselle selkeästi ja ystävällisesti ruokailun säännöt ja toimi niiden mukaisesti.

3. Ruoka-ajoista ruokahaluun
Tavallisesti vauva tarvitsee päivällä noin 5 ruokailukertaa. Vanhemmat päättävät mitä syödään ja milloin syödään, lapsi päättää kuinka paljon syödään.  Ruoka-aikojen välissä lapselle ei kannata tarjota maitoa, mehuja tai naposteltavaa – ne vievät ruokahalun.

4. Minä itse
Anna lapselle omat ruokailuvälineet ja omaa ruokaa. Anna lapsen tutkia ruokaa omalla tavallaan ja kaikilla aisteilla. Tue lapsen ruokailua syöttämällä häntä lisälusikalla hänen lautaselta tai toiselta lautaselta. Istuta vauva niin, että hän voi käyttää omia ruokailuvälineitään.

5. Paineet pois
Jos olet kireä, ja hidas harjoittelu hermostuttaa, pidä harjoittelussa 1-2 vk tauko tai anna kumppanin hoitaa harjoittelu. Jokainen vauva oppii syömään soseita useimmiten 6-8 kk ikäisenä.

Haluatko lukea lisää? Reseptejä, artikkeleja ja vinkkejä Väestöliiton Perheaikaa.fi sivustolla

 

Kirjoittaja Juulia Ukkonen on kätilö ja Perheaikaa.fi -projektin projektikoordinaattori

Kommentoi »

Kommentit

Kommentoi: