Vahvempi itsetunto – terveempi elämä

Lasten kasvattaminen niin vanhempana kuin ammattikasvattajana on elämän tärkein ja pisin tehtävä. Aikuisina haluamme tarjota lapsille parhaan mahdollisen pohjan elämälle.

Aikuisina, kasvattajina joudumme kohtaamaan monenlaisia kysymyksiä ja saatamme tuntea riittämättömyyttä uusien, jopa huolestuttavien tilanteiden edessä. Aina näihin tilanteisiin ja kysymyksiin ei löydy yksiselitteisiä vastauksia eikä ratkaisuja. Voimme kuitenkin vaikuttaa lasten hyvinvointiin pienin ja arkisin keinoin ja teoin. Ennen kaikkea vaikutamme olemalla läsnä.

Koulutus Elämään -säätiö on yksi monista toimijoista, jotka panostavat lapsiin ja heidän terveeseen tulevaisuuteensa. Koulutus Elämään -ohjelman ydin on lapsen ainutlaatuisuutta, yksilöllisyyttä ja persoonallisuutta painottavassa opetuksessa. Vahvalla itsetunnolla varustettu lapsi arvostaa itseään ja kanssaihmisiään. Hänen on helpompi tehdä oikeita ja terveitä valintoja sekä kasvaa mahdollisimman tasapainoiseen ja ehjään aikuisuuteen.

Vahva itsetunto ja minäkäsitys tulevat merkitsevästi esille elämän valintatilanteissa. Esimerkiksi päihteiden kohtaamiselta on vaikea välttyä tämän päivän yhteiskunnassa, ja meidän kaikkien onkin tärkeää tukea lapsia heidän muodostaessaan käsitystä päihteistä. Ehkäisevällä päihdetyöllä pyritään vaikuttamaan lasten päihteitä koskeviin tietoihin, taitoihin ja asenteisiin. Ehkäisevää päihdetyötä on myös se, että lasta autetaan muodostamaan terve näkemys itsestään ja omasta kehostaan. Jotta lapsi saisi mahdollisimman laajasti aineksia muodostaa oman käsityksen päihteistä ja niiden käytöstä, tulee näitä asioita käsitellä niin koulussa, harrastuksissa kuin kotonakin. Nuoren joutuessa tilanteisiin, joissa hänelle tarjotaan päihteitä, hänellä tulee olla jo oma vahva näkemys siitä, miten hän suhtautuu niiden käyttöön ja kokeiluun. Kun oma näkemys on tarpeeksi vahva ja perusteltu, on kieltäytyminen paineenkin alla mahdollista.

Vanhemmilla on tärkeä asema päihteiden käytön ehkäisyssä. He toimivat tärkeinä esikuvina lapsilleen. Kaikki lapset kiinnostuvat päihteistä jossain vaiheessa, ja asiasta tulisi voida puhua rauhallisesti, pohdiskellen, avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Ennen kaikkea tulisi pyrkiä keskustelevaan vuoropuheluun, jossa kaikkien osallistujien näkemyksiä kuullaan ja kunnioitetaan. Keskustelun avulla lapsi saa myös testata omia tietojaan, mielipiteitään ja käsityksiään turvallisessa ympäristössä.

Meidän ammattikasvattajien tärkeänä tehtävänä onkin ohjata lapsia puhumaan asioista myös kotona ja rohkeasti myös muistuttaa vanhempia kasvatusvastuustaan. Ei syyttäen tai moittien, vaan kannustaen ja tukien. Lapsilta löytyy jo tietoa, olkaa te kiinnostuneita vanhempia ja kysykää heiltä.

Sami Teikko
Koulutus Elämään -säätiö

Kirjoittaja on koulutukseltaan luokanopettaja ja toiminut Koulutus Elämään -säätiössä vuodesta 2006 opettajana ja toiminnanjohtajana. Koulutus Elämään -ohjelmaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa, nojautuen vankasti perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. 

Kommentoi »

Kommentit

Kommentoi: