Duo ja Aikamatkalla yhdistivät voimansa työpajassa

Teksti ja kuvat Kaisa Pastila

Familian Duo ja Ebeneser-säätiön Aikamatkalla-hanke ovat yhdistäneet voimansa yhteisen kurssin muodossa.

Marras- ja joulukuussa kolme kahden kulttuurin perhettä pääsi tutustumaan aikamatkailuun Ebeneser-säätiön Lastentarhamuseon tiloissa. Työpajoissa annettiin vinkkejä muistojen keräämiseen lasten kanssa ja askarreltiin muun muassa Aikamatkalla-rasia ja -vihko.

Oliver, 3, kertoo viihtyneensä työpajakurssilla. Hän kutsuu askartelemaansa laatikkoa papaboksiksi. Kannessa komeilee Kolumbian lippu. Myös Heidi-äiti on tyytyväinen Duo Aikamatkalla -työpajan antiin.
– Tulin kurssille hakemaan apukeinoja siihen, miten voin vahvistaa pojan isän puolen kulttuuria. Oliver tapaa isäänsä kahden viikon välein, mutta heidän tapaamisensa ovat enemmän yhdessäoloa kuin kulttuurikasvatusta. En missään nimessä halua, että poika unohtaa, että hän on puoliksi kolumbialainen.
Heidi arvelee, että työpajan jälkeen illalla kotona hän saa vastata useaan Oliverin kysymykseen. Jos pikkumies esittää isovanhempia koskevia kysymyksiä, ne voidaan lähettää mummille WhatsAppissa. Oliverin isän puolen isoäiti asuu Espanjassa.

Duon projektikoordinaattori Tanja del Angel kertoo:
– Halusimme kutsua mukaan kahden kulttuurin yksinhuoltajaperheitä. Ideana on tarjota vanhemmille välineitä lapsen kaksikulttuurisen identiteetin tukemiseen tilanteessa, jossa toisen vanhemman kieli ja kulttuuri eivät ole vahvasti läsnä lapsen arjessa.
Lapsen identiteetin kehitykselle on tärkeää, että hänelle tarjotaan mahdollisuuksia tutustua molempien vanhempiensa juuriin ja kulttuureihin.

Toinen aikamatkaaja, Vera Sofia, 4, on askarrellut itsellensä vaaleanpunaisen aarrerasian. Hän aikoo täyttää sitä kotona koruilla, Nicaraguan rahoilla ja postikorteilla. Aikamatkalla-vihkoonsa Vera Sofia on varannut esimerkiksi jaguaarin kuvan.
Vera Sofian äiti Minna on tyytyväinen saamiinsa ideoihin.
– On hienoa, että täältä sai konkreettisia vinkkejä siihen, miten lapsen identiteettiä voi tukea. En itse ole mikään askartelija, mutta yhdessä aloitettuja arkkua ja vihkoa on helppo jatkaa kotona.
Minna ja Vera Sofia muuttivat kesällä Nicaraguasta Suomeen. Tarkoitus on kotiutua Helsinkiin pysyvästi.
– Tulin kurssille, koska en halua, että Vera Sofia unohtaa, mikä on hänen toinen puolensa, Minna-äiti sanoo.

Aikamatkalla-hankkeen projektipäällikkö Liisa Lauerma iloitsee yhteistyöpilotista Duon kanssa. Kurssi on antanut aikamatkalaisille uutta näkökulmaa perheiden kohtaamiseen. Aikamatkalla-hanke järjestää varhaiskasvattajien koulutuksia ja lasten työpajoja helsinkiläisissä, kirkkonummelaisissa ja espoolaisissa päiväkodeissa.
– Olemme saaneet kokemusta ja peiliä päiväkotityötämme varten. Yhteistyöpäiväkodeistamme moni on monikulttuurinen. Työskentely kahden kulttuurin perheiden kanssa on auttanut ymmärtämään paremmin identiteetin muodostumista monen kulttuurin keskellä. Toisaalta me Aikamatkalla uskomme siihen, että vaikka kulttuurit ovat erilaisia, kokemus lapsena olosta on usein samankaltainen.

Lisätietoja: www.duoduo.fi/ ja www.aikamatkalla.fi/