Näin tuet vankien lapsia – Mitä koulut voivat tehdä?

Toimittaja: Susanna Särkkä Kuvaaja: Rosetta Hopiavuori
Voikukkalapset ry yhteistyössä Kriminaalihuollon tukisäätiön kanssa, 2017.

Lataa tiedostoNäytä sivu

Tämän opaslehtisen tarkoituksena on antaa vinkkejä opettajille ja koulun muulle henkilökunnalle, kuinka koulu voi tukea lasta, jonka vanhempi tai läheinen on
vankilassa. Vankien lapset eivät ole yhtenäinen joukko, mutta perheenjäsenen vankeusrangaistus vaikuttaa aina lapsen elämään. Ulkopuolisten ja koulun tuki voivat merkittävästi auttaa lasta selviämään, vaikka elämäntilanne olisi vaikea.
Yksikin luotettava ja välittävä aikuinen lähipiirissä voi auttaa lasta pärjäämään. Koulussa voidaan rohkaista lasta puhumaan ongelmistaan esimerkiksi terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Koulu voi auttaa lasta myös neuvomalla häntä, mistä voi saada apua ja tukea.
Suomessa arvioidaan olevan 8000–10000 alaikäistä lasta ja nuorta, joiden vanhempi on vankilassa. Vankeus koskettaa myös vankien mahdollisten uusperheiden lapsia.
”Mun luokanvalvoja ja kemian opettaja tietävät, että iskä on vankilassa. Jossain vaiheessa olin todella masentunut, olin todella epäaktiivinen tunnilla ja tosi väsynyt. Kemian ope kysyi, onko jotain vialla. Kerroin kaiken iskästä ja muusta. Se sanoi, että jos mä oon joskus jatkossakin silleen niin se ymmärtää, minkä takia.” Tyttö 15 v

Lue lisää!