Sinulle, jonka läheinen on pidätettynä tai vankilassa – Opas vanhemmalle

Toimitus ja teksti Pia Bergström Susanna Mannerstam, tekstin editointi Kuvitus Gabi Fröden
Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta, 2017. (Alkuperäisen oppaan on tuottanut Bufff Tukholma.)

Lataa tiedostoNäytä sivu

On vaativa tehtävä yrittää olla huolehtiva vanhempi ja vastata lasten kysymyksiin, jotka liittyvät läheisen rikokseen, pidätykseen ja tuomioon. Kirjanen antaa tukea ja käytännön neuvoja ja vinkkejä, miten tilanteista voi selviytyä.

Opas kertoo rikosprosessin vaiheet, apua tarjoavat tahot ja korostaa myös vanhemman huolenpitoa omasta jaksamisesta. ”Opas vanhemmalle – Sinulle, jonka läheinen on pidätettynä tai vankilassa” antaa tukea sekä
käytännön neuvoja vanhemmalle tilanteessa, jossa vanhempi on vangittuna. Miten esimerkiksi vastata lasten kysymyksiin, jotka liittyvät rikokseen?
Opas kertoo rikosprosessin vaiheet, apua tarjoavat tahot ja korostaa myös kotona olevan vanhemman huolenpitoa omasta jaksamisestaan.
Opas on osoittautunut hyödylliseksi etenkin tutkintavankeuden yhteydessä ja sijoituksessa olevien lasten kanssa, joiden vanhempi on vankilassa. Perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat pitäneet opasta käsikirjana tukemassa keskusteluita.

Alkuperäinen teksti on ruotsalaisen Bufff-järjestön, joka työskentelee vankien lasten parissa Ruotsissa. Vaikeasta aiheesta huolimatta teksti huokuu lämpöä ja luottamusta. Sisältö perustuu järjestön pitkään kokemukseen ja aitoihin tarinoihin.

Suomenkielisen version on tuottanut Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta, joka tukee perheitä Suomessa ja tekee yhteistä kehittämistyötä Bufff-järjestön kanssa.

Ehjä perhe -toiminta kehittää perhetyötä rikostaustaisille ja heidän perheilleen. Perheet voivat saada tukea ottamalla yhteyttä puhelimitse, kirjeitse, sähköpostitse tai Facebookin kautta. Ehjä perhe -toiminta antaa konsulttiapua ammattilaisille sekä tarjoaa pääkaupunkiseudulla vertaisryhmiä lapsille ja
nuorille, joiden vanhempi tai muu läheinen suorittaa rikosseuraamusta. Toimintaan kuuluvat myös perheleirit ja ohjatut verkkoryhmät vankien puolisoille. Toiminta on maksutonta ja sitä tukee STEA.

Lisätietoja Perhetyön päällikkö, perheterapeutti Tarja Sassi, Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta, tarja.sassi(at)krits.fi

Lue tiedote