Erityislasten vanhempien vertaistuki- ja vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen

Leijonaemot ry
Toiminta on jatkuvaa.

Miksi?
Erityislapsen syntyminen tai vammautuminen asettaa perheeseen monenlaisia haasteita vanhemmille, parisuhteelle, työssä käymiselle, perheen sosiaalisille verkostoille ja taloudelliselle pärjäämiselle. Vanhemmat jäävät usein yksin ongelmiensa kanssa ja syrjäytyvät tavallisten lapsiperheiden ryhmästä. Vanhempien jaksaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan keskittyä olennaisimpaan, eli pienen ihmisen hoitoon. Erityislapsen kanssa eteen tulee asioita, joihin ei löydy apua tavallisista vauvakerhoista. Kun vanhemmat saavat tukea, jaksaa koko perhe paremmin.

Mitä?
Erityislasten vanhempien vertaistuen lisäksi kehitetään tukimuotoja koko perheen näkökulmasta huomioiden sisarus- ja parisuhde sekä perheen sosiaalinen verkosto. Lisäksi yhdistys tekee vaikutustyötä, jotta erityislapsiperheiden asema yhteiskunnassa saataisiin paremmaksi.

Miten?
Vanhemmat saavat vertaistukea, tietoa ja verkostoituvat. Vertaistukiryhmät (33 kpl) kokoontuvat kuukausittain ja Voimauttava Vertaistuki -päiviä ja -viikonloppuja järjestetään noin kymmenen kappaletta vuodessa. Tapahtumissa huomioidaan vanhemman jaksaminen ja annetaan voimavaroja arkeen. Yhdistyksellä on kuunteleva vertaispuhelin Leijonaluuri ja toimintaa on myös somessa.

Leijonapartio tarjoaa kriisin keskellä konkreettista apua perheille vapaaehtoisten voimin. Leijonapartio voi auttaa myös tekemään erilaisia oikaisupyyntöjä, kanteluita ja valituksia, kun perhe ei ole saanut hakemaansa heille kuuluvaa etuutta. Leijonapartiossa on myös mahdollisuus saada juristin apua.

Suurin osa yhdistyksen toiminnasta järjestetään vapaaehtoisvoimin. Yhdistys järjestää vuodessa kaksi-neljä koulutusta vapaaehtoisille sekä huolehtii vapaaehtoisen jaksamisesta järjestämällä työnohjaus- ja virkistystapahtumia. Toiminnasta järjestetään myös kokemusasiantuntijaluentoja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja alan opiskelijoille.

Missä?
Toiminta on valtakunnallista ja jatkuvaa.

Yhteystiedot:
Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
janet@leijonaemot.fi
p. 040 4877209 (ma-to klo 10-14)
www.leijonaemot.fi