Isyys ja päihteet puheeksi

Päihteitä käyttävien isien kanssa tehdyn työn pohjalta on tehty huomio, että päihteiden käytön puheeksi ottamisessa on haasteita varhaisessa vaiheessa, eli silloin, kun päihteiden käyttö ei vielä ole tuottaneet suurta huolta perheelle tai se ei ole ainakaan ottanut vielä pääroolia perheessä. Päihteiden käytöstä puhuminen on edelleen tabu, varsinkin, kun siihen liittyy vanhemmuus ja isyys (Kosonen 2011). 

Lue lisää »

Ammattilaisen maailmantuskaa

Se hetki, kun työssäni luon vanhemmalle vahvaa uskoa siitä, että tästäkin ryhmätilanteesta selvitään hänen ylivilkkaan lapsensa kanssa. Vahvistan ja tuen. Otetaan vain menetelmät käyttöön. Ei ole mitään hätää, kaikki menee kyllä hyvin. Täällä kaikki saavat olla juuri sellaisia kun ovat. Ja hetken koittaessa, mikään ei onnistukaan. Eihän tässä näin pitänyt käydä, minunhan piti ammattilaisena osata ja hallita tämä.

Lue lisää »

Tavoitteena sujuva arki tuulen suunnasta riippumatta

Pyöräilin eräänä aamuna töihin kovassa vastatuulessa. Taistelin tietäni eteenpäin hitaasti polkien ja mietin, että vastatuuli kyllä saa ihmisen hyvin tietoiseksi tuulen suunnasta. Harvoin sitä tulee huomanneeksi kepeää myötätuulta, joka antaa vauhtia takaapäin ja vie eteenpäin ilman sen suurempia ponnisteluja. Toki polkimet on oltava silloinkin käytössä, mutta tuuli auttaa paljon matkan taittamisessa.

Lue lisää »

Lapset numeroiden takana

Kuljimme Pesäpuun SISUKAS-projektissa 20 sijoitetun lapsen elämässä mukana useamman vuoden ajan. Rakensimme tukimallia, jossa tutkimme yhdessä lapsen verkoston kanssa, missä lapset ovat hyviä, missä kaipaavat apua ja pyrimme järjestämään arjen tukea heidän tarpeitaan vastaavaksi. Teimme yhdessä töitä, jotta lapsi voisi hyödyntää kykyjään, saisi lisää itseluottamusta ja koulunkäynti tuntuisi mielekkäältä. Tukijakson jälkeen uusimme tutkimukset ja mittasimme, miten lapset olivat hyötyneet työskentelystä.

Lue lisää »

Kolme tuntia päivässä – ei pysty

Kolme tuntia liikuntaa yhden päivän aikana on tekemätön paikka. Asia ei jäänyt epäselväksi keskustelussa, joka virkosi pienten lasten liikuntasuositusluonnoksen tultua avoimesti kommentoitavaksi toukokuussa. Kuhina keskustelupalstojen voivotteluosioissa käynnistyy jälleen, kun lopulliset suositukset julkaistaan.

Lue lisää »